© Phitthaya (Sun) Phaefuang

Phitthaya (Sun) Phaefuang (Thailand) Realness: Luk Kreung

Danseren Phitthaya Phaefuang, alias Sun, jobber for tiden med en soloforestilling basert på morens fortid som sexarbeider. Det skal bli en danseforestilling som hyller morens tidligere profesjon, en profesjon som både er sosialt, økonomisk og kjønnsmessig konstruert. Forestillingen er både en gave til hans mor, men også en gave fra henne. Han vil gå i hennes høyhælte sko bokstavelig talt. Tanken er å diskutere ideen om kjønn både som forestilling og som utøvelse, og hvordan halvdelen av hans biologiske opphav inngår i et større bilde av thaikvinner som spiller kjønnsroller for å overleve.

Luk Kreung i tittelen er kallenavnet på personer hvor bare en av foreldrene er fra Thailand. Uttrykket var lenge nedsettende, siden mange luk kreung var barn av utlenlandske menn og seksarbeidende thaikvinner. Men for få tiår siden ble de mer akseptert for sitt uvanlige utseende. De viste seg å være meget pene alle sammen.

Soloforestillingen tar også opp i seg en annen tematikk, de feminine fristerne, sirenene, som lurte overtroiske sjømenn på grunn, eventuelt fulle sjømenn til å bruke opp hyren sin på land, nå innarbeidet som «sex sirens» i New York Vouge og Ballroom-kulturen, et uttrykk som kom med sexarbeiderne fra LHBTQ-samfunnet. Forestillingen tar opp hva det innebærer å være sexy, eller det å tilby sexappeal, kropp, sensualitet, ekthet, ansikt. Det handler om å selge seg selv – å få tilskuerne til å ville ha deg, tenne (bli kåt) på deg. Tanken er å stille sexsirenenes måte å danse på, som en samtidens ide om kropp og bevissthet, opp mot ideen skjønnhet og sensualitet i den klassisk kvinnelige thaidansen.

Sun ble ordinert til munk i fjor høst, noe som også vil sette sitt preg på denne forestillingen, spesielt med ideer fra buddhistimen.

Thai-norske Phitthaya Phaefuang er utdannet ved KhiO med en bachelorgrad fra 2012. Han er for tiden bosatt i Thailand.

Medvirkende:
Phitthaya Phaefuang, Koreograf, DanserDatoTidStedBilletter
08.05.20211400 Kunsthuset WRAP, Bergen  bit-teatergarasjen.no